Mad og Sundhed

En ældgammel tradition

Mennesket har til alle tider elsket at beruse sig på forskellige måder. Alle steder i verden findes der mennesker der på den ene eller anden måde, er i stand til at producere et eller andet som de selv og andre kan indtage, for at opnå en form for rus. Ønsket om at opnå denne tilstand kommer af mange forskellige årsager. Man mener at det i stenalderen og den slags hovedsageligt har været en del af deres religion, hvor de fik bedre kontakt med deres guder, hvis de var lidt fulde. Men det er naturligvis ikke noget man kan vide alt for sikkert. Mange steder i verden har man ikke haft brug for at producere alkohol, da man har haft forskellige planter og svampearter der kunne give den ønskede effekt. I vores del af verden, det vil sige Europa og Skandinavien, ved vi imidlertid at Ølbrygning mindst har foregået siden vikingetiden, hvor man godt nok kaldte drikken for mjød, og så var hoved ingrediensen i øvrigt honning og ikke humle som i dag.

Mange traditioner

Som sagt så brygger Ølbrygning meget på traditioner, og der er derfor enormt meget forskel på det øl man drikker rundt omkring i verden. Men her i Danmark har vi baseret næsten alle vores øl opskrifter på humle, siden Carlsberg begyndte at lave standardiserede øl engang i nittenhundredtallet. Før den tid var kvaliteten og smagen af øl særdeles svingende, og man kunne aldrig være sikker på om en øl overhovedet smagte godt når man købte den. Bagsiden af medaljen ved at der kom nogle få store bryggerier, var at der blev meget lidt forskel på de forskellige øl mærkers smag, og at de efterhånden fik udkonkurreret de fleste små bryggerier. Som en modreaktion er der de sidste par år åbnet mange såkaldte mikrobryggerier der bruger forskellige slags Humle. Og som noget helt nyt er det blevet popolært med bryg din egen øl forretninger hvor man kan købe ølbrygning udstyr, humle og alt det andet man skal bruge.

Måske du også synes om