Hus og have

Isolering og bæredygtighed

Dårlig isolering

Dårlig isolering betyder, at den dyrebare energi pibler ud af dit hus, og dit indeklima kan gøre dig syg eller skabe skimmelsvamp. I dag findes der heldigvis mange bæredygtige alternativer på markedet, spørgsmålet er bare – hvad skal man vælge? Træfiber, perlite eller hør?

Loftisolering

Det kan være svært at gennemskue de nye bæredygtige alternativer – de er nemlig ikke så nemme at sammenligne. Teknologisk institut mener at der findes en række udmærkede alternative isoleringsmaterialer, men understreger også, at det miljømæssigt kan være svært at sammenligne de forskellige produkter.

Hør er lavet af naturlige bæredygtige fibre fra hørplanter, og de mange fibre gør, at det har en rigtig god isoleringeevne. Desværre er hør brandbart, og det er derfor nødvendigt at tilsætte brandhæmmende kemikalier, der skader miljøet.

Papiruld, også kaldet papirisolering, er genbrugsmateriale lavet af blandt andet gamle aviser. Det blæses ind, og er derfor rigtig smart, da det fordeler sig godt i hjørner og kroge, som ellers kan være svære at nå ud i. Dog er man også her, nødt til at tilsætte brændhæmmende midler, som er på EU’s liste over problematiske stoffer. Papiruld falder også sammen på sigt, men kan kompenseres ved at sprøjte 10-15 procent ekstra papiruld på.

Træfiber er et organisk materiale, som kan genbruges som biogas. Træfibre sprøjtes ind ligesom papirulden, og har en høj isoleringsevne. Træfibre er tilsat en naturlig brandhæmmer, som består af nitrogen og fosfor. Ulempen ved dette produkt er, at det ikke kan anbefales hvor der er risiko for fugt, og så er det et dyrt materiale at isolere med.

Efterisolering loft

Loftsisolering kan spare dig for mange penge. Ældre huse er ofte dårlig isoleret. Loftisolering kræver erfaring og ekspertise, kontakt WITAS og få et godt tilbud – og du kan få skattemæssig fradrag, hvis du efterisolerer dit hus.

Måske du også synes om