Sport og friluftsliv

Sprængninger er altid et tilløbsstykke


Det er altid noget der interesserer rigtigt mange mennesker når der skal foretages en Sprængning af skorsten, eller andre store konstruktioner. Herhjemme er den slags noget der gøres så forholdsvis sjældent at der næsten hver gang er live dækning i både TV2 og på DR. Udover selve eksplosionen og billeder af skorstenen, eller vandtårnet der falder om, bruger de også en masse tid på at interviewe naboerne om hvad de tænker og mener om det hele, ligesom de snakker med de fagfolk der skal stå for selve arbejdet.

Sprængninger ER bare spændende. Faktisk er det så spændende at Discovery Channel har haft en hel serie, hvor man fulgte et firma der arbejder med den slags. Det var meget interessant at se hvor videnskabeligt de faktisk går til værks, både når de planlægger og når de forbereder sprængningen. Selve det at sprænge skidtet i luften er næsten det mindste af det. Men det handler jo om at bruge så lidt dynamit som muligt og så at få bygningen til at lande præcis der hvor man ønsker det. Der er faktisk en overraskende stor viden om mange fysiske forhold der ligger til grund for de beregninger de foretager og de benytter sig også af en række forskellige teknikker som de færreste nok kendte i forvejen.

Et godt eksempel på det er at de sætter kraftige stålwirer rundt om en væg og så sprænger de den væg væk brøkdele af et sekund før alt andet. Dermed trækker denne væg hele bygningen i en bestemt retning og dermed styrer de sammenstyrtningen.

Sikkerheden er altid i top

Uanset om det er en Sprængning af skorsten, eller andet stort entreprenør arbejde som nedrivning af beton der skal udføres, så er der altid enormt meget fokus på sikkerheden. Ikke kun sikkerheden for dem der arbejder på opgaven, men også for de mange tilskuere der altid møder op, og så selvfølgelig for de omkring liggende bygninger.

I Danmark har der indenfor de sidste 5 år været et par uheldige eksempler, hvor de firmaer der skulle stå for nedrivning af beton konstruktioner, ikke helt har magtet opgaven. I Assens betød det at en gammel sukker silo, blev sprængt på en måde, så den faldt lidt sammen, men uden at vælte helt. Det betød at naboerne ikke kunne bo i deres huse i temmelig lang tid, idet der skulle foretages en ny sprængning, så siloen kunne væltes helt. Men i og med at den allerede var ustabil efter den første sprængning, så var det temmelig farligt at arbejde med at placere ny dynamit i den, og det var heller ikke lige til at regne ud hvordan den egentlig ville falde sammen. Men det lykkedes til sidst det hele.

Måske du også synes om